Je
herkent het vast wel, het is weekend en je hebt een borrel bij de buren.
Hartstikke gezellig natuurlijk, maar ineens zie je dat het al heel laat is en
je bedenkt je dat je nog moet koken. Je bent moe en hebt eigenlijk helemaal
geen zin meer om te koken. Wat doe je dan? Hier is de oplossing, je gaat naar
een klein, leuk restaurantje in de buurt. Waar wij altijd naar toe gaan? Dat is
het Franse restaurant Chez Benard, gelegen in Den Haag. Een restaurantje dat
gerund wordt door Bernard zelf, een Fransman die heerlijk kan koken. Bernard is
een echte Fransman, dat merk je meteen aan de sfeer en de hartelijkheid. Het is
altijd erg gezellig bij Bernard en ik kom er dan ook vaak voor een heerlijk
diner.
Zo
ging het vanavond ook weer, op deze heerlijk zonnige eerste paasdag. Meteen
toen we binnenkwamen werden we weer hartelijk ontvangen door Benard, met een
van zijn leuke grapjes. Het zat behoorlijk vol, en er was veel meer personeel
dan de vorige keer dat we daar kwamen. Het gaat steeds beter bij Chez Bernard
en daar ben ik blij om, want je kan er super lekker eten. Iets wat we dan ook
zeker hebben gedaan. Er was vandaag zelfs een speciaal paasdiner, een heerlijk
menu, speciaal gemaakt voor de paasdagen. Wij hebben voor dit ‘verrassingsmenu’
gekozen.
We begonnen met een klein aperitiefje. Het
bestond uit een mousserend wijntje en een plankje met een stukje brood. Het was
zo druk dat het erg lang duurde voordat een van de obers de bestelling kwamen
opnemen, we hadden al snel onze keuze bepaald: het paasmenu, en we moesten dus
een flinke tijd wachten. Dit was een minpuntje, zeker omdat we het niet
verwacht hadden. De vorige keren dat we hier waren geweest was de service
altijd erg goed.
Toch volgde een tijdje nadat we onze bestelling
hadden laten opnemen het voorgerecht, bij het voorgerecht kregen we de vraag of
we een voor de carpaccio wilde gaan of toch een bord met fruits de mer. We
kozen voor de fruits de mer, wat een hele goede keuze bleek te zijn. We kregen
een namelijk een overheerlijk bordje met verschillende zeevruchten erop. Mijn
tafelgenoot had gamba’s op een bedje van groene asperge. We dronken er een droge
witte wijn bij.
Toen volgde een klein tussengerecht. Dat was
spoom van citroen. Het was heel fris en luchtig, dat maakte het dan ook erg
lekker. Gelukkig kwam dit gerecht wel op tijd. Nadat we dit gerecht hadden
gekregen kwam de eigenaar, Bernard, nog even met ons praten. We komen erg vaak
in zijn restaurant, we zijn namelijk bijna vaste klanten en het is dan ook
altijd gezellig bij hem. Daarom komen we er ook zo vaak.
Helaas was moesten we toen opnieuw lang wachten
voordat het hoofdgerecht. Gelukkig was het wachten zeker wat waar, want het
hoofdgerecht dat daarna op tafel werd gezet zag er opnieuw overheerlijk uit. Bij
deze gang hadden we geen keuze tussen wat we wilden, maar we kregen een
complete verrassing. Dit gerecht bestond uit een entrecote, deze was medium
gebakken. Ook lagen er twee brochettes bij in een bearnaisesaus en een paar
stukjes getrancheerd vlees. Als groenten hadden we haricots verts. Het
bijgerecht bestond uit een rucolasalade met wat mozzarella, croutons en een balsamicodressing.
Bovendien kregen we er een portie van Franse frietjes bij. Bij deze gang
dronken we een beaujolais.
Daarna kwam het nagerecht, dit kwam in
tegenstelling tot de andere gerechten veel te snel. Een ober was namelijk bezig
om onze borden op te halen, toen een volgende ober er al aankwam met ons
nagerecht. Het nagerecht was een granddessert. In dit granddessert zaten veel
verschillende soorten desserts. Op ons bord lagen een crêpe suzette, een stukje
tiramisu, profiterole en aardbeien bavarois met slagroom. Bij het nagerecht
dronken we een dessertwijn.
Tot slot kregen we een Espresso met een
heerlijke praline erbij. Ik kan zeker zeggen dat deze avond erg leuk was en dat
het eten heerlijk heeft gesmaakt. Soms was de service wat slecht, dat was erg
jammer. Dit kwam waarschijnlijk omdat het vrij druk was in het restaurant, maar
dat maakte het dan ook wel weer gezellig.
Toen we vetrokken kregen we in plaats van het
vertrouwde pepermuntje kregen we nog een zakje paaseitjes mee. Kortom we hebben
een leuke avond gehad!
Hoi Annegien,
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of je een tekst hebt geschreven met een hoog of laag fictiegehalte, ik weet namelijk niet of je echt een paasdiner bij Chez Bernard hebt gegeten. Wat ik wel weet is dat je sommige dingen hebt verzonnen. Dat betekent dus dat deze tekst in ieder geval een fictie bevat.
Ik vind dat je een goede tekst hebt geschreven die erg levendig wordt vertelt. Zo vertel je ook veel over de omgeving en het restaurant zelf en niet alleen over het eten. Verder heb je een goed begin waarin je de reden voor dit restaurant bezoek vertelt. Ook heb je een leuk einde met een verrassende draai aan het standaard pepermuntje.
Je hebt genoeg culinaire termen gebruikt, je ging zelfs over het minimum.
Ik heb wel nog een vraagteken. Bij het voorgerecht heb je het erover dat jullie de keus hadden tussen carpaccio en fruits de mer, maar op het volgende moment heeft je tafelgenoot gamba's. Maar dit was geen van de keuzes.
Ik had wel nog een minpuntje. Je had je wijnkeuze iets beter kunnen verwoorden of tussen de rest van die alinea zetten. Hierdoor lijkt het een beetje op een recensie. Ook had je een spelfout bij het woord espresso, dit moet namelijk zonder hoofdletter.
Toch vind ik dat je een leuke en levendige tekst hebt geschreven.
Groeten Niek
Hallo Annegien
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat je de leuk verslag hebt geschreven en de opdracht goed hebt uitgevoerd. Je hebt gehouden aan de vier gangen, iets wat ik zelf niet had gedaan. Je begint ook met een levendig begin, waardoor ik meteen in je verhaal zat. Verder eindig je ook met een verrassend einde, zodat je verhaal helemaal compleet is.
Bovendien vind ik dat je mooie en goed geformuleerde zinnen hebt opgeschreven, waardoor het heel vlot leest en het verslag nog beter wordt. Wel zeg je de een keer Benard in plaats van Bernard, maar dat is dan ook het enige spelfoutje dat ik heb kunnen ontdekken.
Zoals Niek ook al zei weet ik niet of dit echt gebeurt is of dat je het hebt verzonnen. Ik weet dus niet of het een hoog of laag fictiegehalte had. Verder vind ik het heel goed dat je heel veel culinaire termen hebt gebruikt. Bijna het dubbele dan nodig was. Dit vind ik heel erg knap.
Groetjes
Loek